Pyszny sękacz jest to sztandar specjalność Warmii i Mazur, stary przepis nawiązuje do kuchni plemion Bałtów, mieszkających i żyjących tu niegdyś.Według receptur starych kopa czyli 60 jaj jest potrzebne do jego zrobienia.
Bazę w postaci jajka dodajemy praktycznie w przeważającej ilości do każdej potrawy. Wypróbowane jaja czyli te, które się sprawdziły przy przyrządzaniu masy na ciasto lub też różnych dań jak np. Jaja Farmio (http://www.farmio.com) w dużej mierze stanowią idealną podstawą do regionalnego sękacza.
Jak zdobyć oryginalny sękacz suwalski?
W sytuacji gdy choćby raz w życiu ugryzł regionalną perełkę kuchni suwalskiej zdaje sobie sprawę, jak wyśmienity jest to przysmak. Zdarza się, że niektórzy zajadają sękacza na słono, choć z pewnością to ciasto słodkie niż wytrawne.
Stare przepisy w treści pojawia się, że to właśnie z takiej jajek czyli kopy 60 żółtek przyrządza się idealny sękacz. W przepisach na dziś ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Tradycyjne przepisy Warmii i Mazur to tajemnicze bogactwo tysiąca przepisów, a ich bazą są jajka i ziemniaki.