Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa nawiązuje do spiralnej struktury. Jest na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dlatego jest jedną z najstarszych odmian istnienia na świecie. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepławych wodach: jeziorach, rzekach, zbiornikach wodnych i źródłach. Podczas rozkwitu spirulina potrzebuje należytej temperatury i insolacji, więc za najlepsze miejsce do ich rozwoju przyjmuje się Hawaje.
Źródło: http://szukajacprzygody.pl/ spirulina-dlaczego-jest-taka-zdrowa/ |
Jakie właściwości posiada spirulina?
Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik jaki istnieje w naturze. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasze ciało nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w ilościach o wiele większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to typ, który ma największą koncentrację składników odżywczych w stosunku do 1 g na Ziemi.
Jakie są plusy oraz pożytki przyjmowania spiruliny?
Spirulina korzystnie oddziałuje na nasz organizm, natychmiast się absorbuje. Dla lepszego rezultatu wypada przyjmować ją regularnie, już po pewnym czasie dostrzega się efekty. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które stanowi podstawowy budulec. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, dlatego doskonale oczyszcza krew, intensyfikuje produkcję białych i czerwonych krwinek. Spirulina przekłada się dodatkowo na przyrost energii, minimalizuje wyczerpanie, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny przez pozbywanie się zbędnych składników przemiany materii z ciała. Oprócz tego wspiera utrzymanie odpowiedniego pH organizmu, dlatego osłabia stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina ma także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania dowodzą nawet działanie antyrakowe, przez niszczenie komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt.
Objawy uboczne i przeciwwskazania w przyjmowaniu Spiruliny
Do chwili obecnej nie potwierdzano skutków ubocznych zażywania Spiruliny. Aczkolwiek powinno się zwracać dużą atencję na jakość artykułu. Wielu wytwórców, aby zredukować jej wartość, dodaje różne dodatki chemiczne oraz wypełniacze, o których objawach ubocznych niewiele wiadomo. Jednostki uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie mogą brać morskiego typu spiruliny, lecz słodkowodną. Jednakowo osoby, które są uczulone, na owoce morza oraz wodorosty. Poleca się również zaprzestanie stosowania spiruliny podczas gorączki. Pewne osoby rozpoczynające stosować spirulinę, mogą na starcie spodziewać się efektów ubocznych połączonych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia czy gazy. Jest to natomiast totalnie zwyczajny przebieg oraz zachodzi u niewielkiej liczby jednostek.